Keuze uit workshops en lezingen

Op het event staat ontdekken en informeren centraal. Dit kan aan de informatiestanden, maar ook gastsprekers van bedrijven en instanties gaan dieper in op thema's rond de hoorproblematiek. In deze lezingen en workshops kom je meer te weten over onderwerpen waar jij die dag zelf voor kiest. Soms kan je er ook hulpmiddelen uitproberen.Aanbod workshops en lezingen

 • Thuis mijn gehoor oefenen met mijn hoorapparaat of CI. Hoe?

  Gastspreker: Leo De Raeve
  Directeur ONICI (het Onafhankelijk Informatiecentrum over Cochleaire Implantatie)

  Als je een hoorapparaat of CI aangepast krijgt, is het de bedoeling dat je hier het maximale gaat uithalen. Sommigen gaan hiervoor naar een logopediste, anderen niet. Maar iedereen kan eigenlijk thuis zelf zijn gehoor ook nog oefenen. Tijdens deze presentatie geven we tips en suggesties van wat je thuis in het dagelijks leven allemaal kan doen, maar gaan we ook enkele computerprogramma's demonstreren die je kunnen helpen om zelfstandig je gehoor thuis te oefenen om spraak of muziek beter te kunnen horen.

  Lezing met praktische demonstraties en voorbeelden


  ‹‹ naar het overzicht

 • Gehoorschade door teveel aan lawaai

  Gastspreker: Ingenieur Tony Devolder
  Docent Provinciaal Veiligheidsinstituut

  Iedereen wordt dagelijks blootgesteld aan geluid. Meestal brengt dit geen probleem met zich mee, maar bij een langdurige blootstelling of indien het geluid ontzettend hard is, zal gehoorbeschadiging optreden. Geluid is dus net zoals andere vormen van trillingen, niet zo onschadelijk als op het eerste gezicht lijkt.

  Zeer interactieve lezing


  ‹‹ naar het overzicht

 • Spraakverstaan in rumoer: van hoortoestel tot brain training

  Gastspreker: Allart Knoop
  Lector bij Thomas More, audioloog

  Een probleem met het verstaan van spraak in rumoerige omgevingen is vaak de eerste klacht die optreedt bij slechthorendheid. Hoe komt dat? En hoe komt het dat een hoortoestel niet altijd helpt? In deze lezing wordt de belangrijke rol besproken die de hersenen spelen bij het spraakverstaan, en we zullen zien dat de belasting toeneemt bij een gehoorverlies. We zien hoe hoortoestellen kunnen helpen, en stellen de vraag of hersentraining ook nuttig kan zijn.

  Lezing


  ‹‹ naar het overzicht

 • Gesuis, gepiep, gefluit, ...?
  Tinnitus Retraining Therapy biedt je een effectieve oplossing

  Gastspreker: Kathy Vandewalle
  Zelfstandig audiologe en eigenaar van Pro-Audio hoorcentrum, Wilrijk

  Dankzij de effectieve Tinnitus Retraining Therapy kunnen personen met tinnitus en/of hyperacusis met of zonder gehoorverlies effectief geholpen worden. Tijdens deze workshop krijg je duidelijk uitgelegd wat tinnitus en hyperacusis is en hoe je hier mee kan omgaan. Daarnaast leggen we uit wat Tinnitus Retraining Therapy effectief is en wat het voor jou kan betekenen. Ook komt een ervaringsdeskundige ons zijn verhaal vertellen.

  Interactieve lezing met getuigenis


  ‹‹ naar het overzicht

 • Hoortoestellen en hoorhulpmiddelen — VAPH

  Gastspreker: Ward De Bruecker
  Hulpmiddelenconsulent gehoor bij Kenniscentrum Hulpmiddelen (KOC)
  van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

  Hoortoestellen zijn tegenwoordig geen taboe meer, maar roepen nog altijd veel vragen op. Wat zijn de mogelijkheden van vandaag? Wat is een hoorhulpmiddel? Heeft de keuze van een hoorapparaat gevolgen voor het hoorhulpmiddel? Bestaat er een tegemoetkoming? ...?

  Lezing


  ‹‹ naar het overzicht

 • Alles wordt steeds kleiner en fijner: een ergotherapeutische benadering bij het gebruik van een hoorapparaat

  Begeleiding: Birgit Janssens
  Ergotherapeute bij Hoorzorg Van Looveren

  De bediening van een hoorapparaat is niet altijd vanzelfsprekend, een goede fijne motoriek is een vereiste om onder andere de batterijen te vervangen of het hoorapparaat te bedienen. In deze workshop zal een ervaren ergotherapeut u enkele oefeningen aanleren om de fijne motoriek te onderhouden.

  Workshop


  ‹‹ naar het overzicht

 • Initiatie liplezen of spraakafzien

  Begeleiding: logopediste / audiologe Onder Ons vzw

  Bij een initiatie liplezen of spraakafzien zoals het ook wel genoemd wordt, neemt de logopediste/audiologe je mee op verkenning doorheen een reeks aan mondbeelden. Maar ook de bijhorende mimiek, lichaamshouding, woordgebruik en zelfs vrije aanvulling op basis van de context en conceptuele sturing leiden je naar een beter spraakverstaan.
  Er is wat theorie, er zijn een paar trucjes en tips maar leren liplezen is vooral heel veel oefenen, liefst bij verschillende sprekers. Kom even mee proberen.

  Workshop


  ‹‹ naar het overzicht

 • Van hoortoestel tot implantaat, door samenwerking meer en meer oplossingen op maat

  Gastspreker: Sarah Cuypers
  Clinical & Rehabilitation Specialist Advanced Bionics, logopedist/audiologe

  Adult Naida CI Q70 Carol de la Rosa

  Het ene gehoorverlies is het andere niet, waardoor het vaak moeilijk is inzicht te verkrijgen in een geschikt apparaat voor jouw gehoorverlies. Het ene wordt geïmplanteerd, het andere niet, maar hoe wordt dat bepaald? Daarnaast brengt de samenwerking tussen hoortoestel- en cochleair implantaat-fabrikanten heel wat extra mogelijkheden, maar waar heb jij baat bij?
  Naast een algemeen overzicht willen we een getuigenis brengen van iemand die zelf hoortoestel, cochleair implantaat én hulpmiddelen gebruikt.

  Lezing met getuigenis


  ‹‹ naar het overzicht

 • Comfortabel wonen met hoorhulpmiddelen

  Begeleiding: Mathieu Van De Wiele
  Gegradueerd audioloog bij Veranneman-Audiologie te Brussel
  Erik Smagghe
  Sales & Support bij Veranneman-Audiologie te Brussel

  Hoe kan je eigenhandig je hoorcomfort nog verbeteren na het aanschaffen van een hoortoestel? Welke aanpassingen kan je in je woning uitvoeren? Welke hulpmiddelen schenken je meer hoorcomfort? We geven graag advies op maat bij jouw specifieke noden.

  Workshop


  ‹‹ naar het overzicht

 • Initiatie Nederlands met ondersteunende gebaren en de weg naar de orale tolk

  Begeleiding: Jo Fermie, Tolk Vlaamse Gebarentaal en
  Coördinator / Lector Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal bij CVO Crescendo Mechelen

  Slechthorendheid verstoort heel vaak de gesproken communicatie. Bijgevolg voelen veel slechthorende mensen zich niet goed in hun vel tijdens interacties met horende mensen. Een manier om de communicatie weer op gang te krijgen, is het Nederlands met ondersteunende gebaren. Samen met partner, vriend, familielid,... deze aangepaste vorm van communicatie leren, kan slechthorenden weer het gevoel geven erbij te horen. Ook in de buitenwereld kan Nederlands met ondersteunende gebaren voorzien worden door een orale tolk in te schakelen. Wat Nederlands met ondersteunende gebaren juist is en hoe een orale tolk werkt, kan je in deze workshop ontdekken. Neem dus snel je eerste stappen.

  Workshop


  ‹‹ naar het overzicht

 • Hoor ik wel goed?

  Begeleiding: laatstejaarsstudenten audiologie Thomas More

  Heb je soms problemen met het verstaan van de nieuwslezer op televisie of heb je de boodschap aan de telefoon verkeerd begrepen? Dan is het misschien zinvol om je gehoor te laten testen.
  Laatstejaarsstudenten van de afstudeerrichting audiologie onderzoeken je gehoor met een toonaudiometrische test in gloednieuwe geluidsarme cabines. Wens je ook je spraakverstaan te onderzoeken? Dat kan door te luisteren naar woorden en deze zo goed mogelijk na te zeggen. De testen gebeuren in alle veiligheid.
  Beide onderzoeken en het meedelen van de resultaten duurt ongeveer 30 minuten. Deze gehoortest vindt plaats gedurende een workshopsessie.

  Gehoortests


  ‹‹ naar het overzicht

 • Initiatie Taijiquan Yangstijl

  Begeleiding: Simonne Moorthamer
  bewegingspedagoge bij School of Qigong Arts

  Taijiquan is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst waarbij de bewegingen bestaan uit gevechtshoudingen die in een reeks en op een trage wijze achter elkaar uitgevoerd worden. Taijiquan werkt zowel op de geest als op het lichaam. Het systeem is gebaseerd op de yin/yang filosofie. Jong en oud kunnen de techniek toepassen voor een betere evenwichtigheid, als preventie en voor het behoud van een goede fysieke en mentale gezondheid alsook voor het verwerven van een alerte geest in het dagelijks leven.

  Workshop zonder voorinschrijving
  als ontspanning tijdens de middagpauze


  ‹‹ naar het overzicht

‹‹ terug naar boven